Korte fakta om svamp under bryster

En svampeinfektion er som oftest en eller anden form for candida infektion, og forekommer fortrinsvis i varme, fugtige kropsområder. Ses ofte under armene i armhuler, under brysterne, lysken, mellem tæerne på fødderne, samt under hudfolder i underlivet på især overvægtige. Candida albicans er den hyppigst forekommende gærsvamp. Svampen lever i 80% af os uden at forvolde os nogle former for gener. Denne svamp er også den mest sete årsag til hudsvamp i hudfolder som f.eks. under brysterne.

Symptomer

En svampeinfektion under brysterne har tendens til at ligne et hævet, skinnende rødt udslæt i de varme, fugtige folder på huden. Hvis infektionen bliver mere alvorlig, kan det også få din hud til at sprække og bløde i det berørte område.

Ligesom med andre infektioner, så er kløe, irritation og smerte i det udsatte område almindelige symptomer. Endvidere kan en svampeinfektion ved brystpartiet tilmed give også give en dårlig lugt. Du kan læse herunder hvordan man let behandler svamp ved brysterne.

Svamp under brysterne - brystsvamp

Et eksempel på svamp under brysterne.

Årsager til svamp under brysterne

Svamp eller udslæt under brysterne kan skyldes flere ting. F.eks. allergier, autoimmune lidelser, kræft eller en svampeinfektion. Den varme fugtige hud under brysterne er den ideelle plads til bakterie og svampeinfektioner.

En svampeinfektion under brysterne kan opstå, når dine svedkirtler bliver blokeret og sved ikke kan udskilles tilstrækkeligt gennem porrerne. I stedet sveder porrerne under din hud, og det svedne og varme område forbliver indelukket. Dette kan så forårsage betændelse og udslæt.

Hvordan behandles svamp under bryster

Behandling af svamp under bryster minder om behandlingen af ringorm og andre svampeinfektioner. Ved svamp under brysterne eller generelt i hudfolder kan du gøre følgende tiltag:

  • Hold huden tør i dine hudfolder
  • Sørg for at have en BH, der sikrer luft samt mindre friktion mellem bryst og huden under bryst
  • Talkum bruges ikke kun af babyer og bedsteforældre. Det er et godt produkt til at holde huden tør og glat, og samtidig absorbere fugt
  • Er du i tvivl om hvad det røde udslæt under brystet er, anbefales det at gå til egen læge
  • Brug cremer, olier eller piller til at bekæmpe svampeinfektionen. Vi anbefaler Canesten eller Lamicil creme til behandling af svamp under brysterne.

Konventionel behandling

Kilder

https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html

https://www.aafp.org/afp/2005/0901/p833.html 

https://www.thewomens.org.au/health-information/breastfeeding/breastfeeding-problems/breast-and-nipple-thrush

Luk menu