Hvad er svamp i hovedbunden?

Svamp i hovedbunden er en hudinfektion der ofte er meget smittende og kræver behandling. Hovedbundssvamp er også kendt som tinea capitis (tinea=svamp, capitis=hoved).

Det er en dermatofytinfektion (ringorm), som er mest udbredt blandt børn. Symptomer kan være kløe og hårtab i større eller mindre grad.

Infektionen hedder også ringorm i hovedbunden, men har intet med orm at gøre. Ordet ringorm skyldes de røde ringe, der ligner orm, som kan opstå på huden i hovedbunden. Den skyldes en svampeinfektion der blandt andet kan give betændelse i det yderste hudlag i hårbunden. Svampearten kan skyldes forskellige arter bl.a. Trichophyton (T. tonsurans, T. schoenleinii og T. violaceum) samt M. canisEn læge vil kunne lave en biopsi eller svampekultur for at fastslå svampeart og derved den bedste behandling.

Kilder: Pubmed

Korte fakta omkring svamp i hovedbunden

 • Svamp i hovedbunden skyldes en dermatofytinfektion, kaldet ringorm i det yderste hudlag
 • Svamp i hårbunden er meget smitsomt og kræver forebyggende tiltag. Det gælder bl.a. god hygiejne og hyppig tøjvask for at undgå spredning af smitte
 • Ringorm har intet med orm at gøre, men er en svampeinfektion
 • Symptomer kan være kløe i hovedbunden, små bumser, rødme, tab af hår
 • Kan smitte gennem kontakt med smittet person eller dyr, dårlig hygiejne og inficeret tøj
 • Børn er mere modtagelig for svamp i hovedbunden og oftest ses denne infektion netop hos børn.

Symptomer: hvordan ser svamp i hovedbunden ud?

Hvis du oplever et angrebet område af dermatophytosis (hudsvampe) i din hovedbund, kan du opleve en række tegn og symptomer:

 1. En eller flere runde områder hvor hår er brækket af lige over hovedbunden – eller helt er faldet ud
 2. Huden i disse områder kan være skællende
 3. De runde bare områder kan langsomt blive større
 4. Huden kan i de inficerede områder være rødlige, grå eller skællende
 5. Ømme, smertefulde og kløende områder i hovedbunden
 6. Hår der nemt falder af, knækker eller nemt rykkes ud
 7. Der kan ses små sorte prikker i hovedbunden, hvor håret er knækket eller faldet ud
svamp i hovedbunden, hovedbund svamp,

Hvordan behandles svamp i hovedbunden?

Svamp i hovedbunden kræver behandling for at undgå forværring og smitte. Det er en god ide at starte behandlingen med Nizoral shampoo inden du går igang med brug af creme eller piller. En tidlig shampoo-behandling kan forebygge yderligere spredning af hovedbundssvampen. Er shampoo-behandling ikke tilstrækkelig, bør du bruge piller og creme som supplement til pillerne. Ved alene at anvende creme kan der være større risiko for at svampeinfektionen vender tilbage.

Længden af behandlingen afhænger af typen af svampeinfektion og den orale behandling (pillerne). Pillerne tages typisk i 4-6 uger efter lægens anvisning.

Infektionen behandles med præparaterne terbinafine, griseofulvin, itraconazole, eller fluconazole. De 2 første præparater anses for at være effektive førstevalgs-præparater.

Et systemisk review har vist at der ved infektion i hovedbunden med svampearten Trichophyton er bedst effekt med terbinafine. Ved Microsporum infektion er griseofulvin førstevalg.

Kilder: PubmedWILEY + NCBI

Svamp i hovedbunden (tinea capitis) – behandles systemisk (tabletter), ofte med terbinafin i kombination med lokal behandling (creme). Skyldes infektionen en Microsporum svampeart bruges det aktive stof griseofulvin (receptpligtigt).

Luk menu