Ringorm dyr
Hvad er ringorm på dyr?
Ringorm er en svampeinfektion, som også kaldes “tinea corporis”. Infektionen sidder i det yderste lag i huden. Navnet ringorm har ikke noget med en orm at gøre, men er en infektion forårsaget af en svamp. Svampen kan angribe dyrets hud, hår og kløer (negle). Lidelsen kan ramme hunde, katte, marsvin, heste og andre slags dyr. Mange svampearter der forårsager ringorm kan smitte mellem dyr og fra dyr til menneske, og bør behandles.
Svampeinfektion kan ramme både dyr og mennesker. Ringorm er ikke farligt, men bør behandles, da en infektion kan skade hudens egen værn mod bakterier.
Fakta om ringorm hos dyr
- Ringorm hos dyr er en svampeinfektion – den har ikke noget med orm at gøre
- Ringorm er ikke farligt men bør behandles
- Ringorm ses ofte hos dyr som et eller flere bare områder uden pels (alopecia), hvor huden kan være rødlig, fortykket, tør eller/og med sår.
- Ringorm kan smitte fra dyr til menneske, fra menneske til menneske, fra menneske til dyr og dyr til dyr.
- God hygiejne er vigtig for at forebygge og hindre spredning.
- Ringorm hos dyr kan ramme hud, hår og kløer (negle).
Symptomer på ringorm hos dyr
Ringorm dyr
Generelt vil symptomerne på ringorm hos dyr være meget ens, og inkludere følgende:
- Hårtab (alopecia) i et eller flere områder
- Misfarvning af huden i det bare hudområde (mørkt, rødt)
- Huden kan skælle, være fortykket, med sår, skorper og blærer (vesikler)
- Kløe i hudområdet men ikke nødvendigvis
Ringorm kat
Katte kan få ringorm på samme måde, som hunde kan. Og symptomerne er meget lig med hinanden, da der er tale om samme problem. Det behandles dog anderledes, og selvom katte umiddelbart har et bedre naturligt forsvar, så er risikoen cirka lige så stor for at få ringorm, da katte ofte tilbringer mere tid ude i det fri. Men det afhænger selvfølgelig af den enkelte kats adfærd.
Katte kan indimellem opleve hårtab, men normalt ses symptomerne i form af pletter med skæl, samt rødme i ansigtet og på ørene. I de værste tilfælde kan det gå ud over kløer og poter, hvor kløer kan løsne sig. For at få stillet en endelig diagnose kan du tage katten med til dyrlægen. Her kan lægen undersøge kattens hår for at finde ud af, om det er ringorm eller ej.
Ringorm hund
Behandling af ringorm hos dyr
Behandling af ringorm hos hund
Behandling af ringorm hos katte
Forebyggelse af ringorm
Kan ringorm forebygges på hunde og katte?
Hvordan smitter ringorm hos dyr?
Et dyr, menneske eller en genstand der har svampesporer fra ringorm på sig er smittebærer af ringorm. De fleste arter af dyr så som hunde, katte, grise, heste, høns, køer, geder, får, marvin, fugle, kaniner med mere kan få ringorm og derved smitte andre. Smitte kan ske gennem genstande (fx børste, sadle, sele), der har været i berøring med svamp fra ringorm. Andre dyr eller mennesker der har ringorm eller fra jord inficeret med svampesporer.
Hvordan smitter ringorm hunde og katte
Ringorm smitter normalt, når en hund eller en kat har direkte kontakt med et andet dyr, som selv har ringorm. De skal altså røre ved hinanden – eller alternativt, befinde sig samme sted og røre ved de samme ting inden for kort tid. Det er en svampeinfektion, der er utrolig nem at sende videre, så det handler om at være forsigtig.
Generelt er det nemmere at undgå for hunde, end det er for katte. Som hundeejer har du generelt mere kontrol over de sociale omgivelser, da hunde som regel kun er ude at gå sammen med ejeren. Katte begiver sig derimod ofte ud alene, så der ved du reelt aldrig, om den tager en infektion med sig hjem igen.
Unge dyr har større risiko for at blive smittet end ældre dyr, da deres immunforsvar endnu ikke har udviklet sig til at håndtere infektioner som f.eks. ringorm. Hvis et dyr har en dårlig kost, eller hvis dyret har eksisterende hud- og hårrelaterede problemer, så bliver smitte også mere sandsynligt.
Kan mennesker smittes med ringorm fra dyr?
Ringorm er en zoonose-sygdom. Det vil sige en sygdom der kan smitte mellem dyr og mennesker. Din hund kan altså være blevet smittet af en hund, kat eller et menneske. Det er mest almindeligt, at smitte sker mellem dyr, men ved direkte kontakt kan det også sagtens ske mellem et menneske og et dyr. Ifølge
Der er altså en risiko for, at du selv kan få ringorm, hvis din hund eller kat har ringorm. Det er endnu en vigtig grund til at forebygge det. Naturligvis bør du også tage dit kæledyr med til dyrlægen, hvis du ser de mindste symptomer. Behandling er næsten altid en succes, men det kan være lidt tidskrævende, og du skal forberede dig på, at det sagtens kan tage op til 6 uger at slippe helt af med ringorm for dyr.
I perioden op til behandlingen, samt undervejs i behandlingen, skal du sikre dig, at sygdommen ikke smitter. Hvis din hund eller din kat har ringorm, skal du altså vaske hænderne grundigt, hver gang du har rørt ved den. Det kan du gøre med antibakteriel sæbe. Sørg også for at holde en god hygiejne i hjemmet, og giv gerne kæledyret lidt plads for sig selv. Det er altid en god idé at tjekke egen krop for symptomer, hvis du har et kæledyr med ringorm. Tjek efter røde pletter og kløende irritationer. Mistænker du, at du også selv er blevet smittet med ringorm, så få en aftale hos lægen eller køb et af de midler, der typisk bruges mod ringorm.
Kilder
https://www.cdc.gov/healthypets/diseases/ringworm.html
https://icatcare.org/advice/cat-health/dermatophytosis-ringworm-cats
https://wagwalking.com/wellness/how-to-prevent-your-dog-from-getting-ringworm
https://www.certapet.com/ringworm-in-dogs/
https://www.bluecross.org.uk/pet-advice/ringworm-dogs
https://www.pdsa.org.uk/taking-care-of-your-pet/pet-health-hub/conditions/ringworm-in-dogs-and-cats
https://www.petmd.com/dog/conditions/skin/c_dg_dermatophytosis