Fakta omkring fodsvamp

  • Fodsvamp hedder officielt “Tinea pedis”. På engelsk har du måske hørt om lidelsen som “Athlete’s foot”

  • Det er en forholdsvis almindelig svampeinfektion, men flere typer af svamp (fungus) kan være skyld i den. Der er normalt tale om de svampe, vi kalder dermatofytter

  • Smitte sker gennem hudskæl. Derfor ses fodsvamp især blandt folk der udøver sport, træner i fitness og går i svømmehal

  • Optræder typisk under fødderne, mellem tæerne og på neglene

  • Konsekvenser er kløe, hudskæl og revner i huden

  • Hvis du har haft fodsvamp i lang tid, kan andre bakterier nemmere trænge ind og give plads til andre infektioner

  • Behandling er simpelt: Brug en creme mod fodsvamp. Normalt tager det kun få uger at løse problemet

  • Med visse forbehold og livsstilsvaner kan du også forebygge fodsvamp

Symptomer: hvordan ser fodsvamp ud?

Fodsvamp er en ret almindelig lidelse, som mange mennesker får. En amerikansk undersøgelse fra 2009 nævner, at mellem 15-25% af alle mennesker oplever det i løbet af livet.


Det er også relativt nemt at identificere fodsvamp. Du vil mærke et udslæt ved huden omkring foden, særligt imellem de yderste tæer. Det kan virke kløende og irriterende. Normalt vil et udslæt føre til en grålig eller hvid farve ved fodens underside. Rødme kan også opstå, og i visse tilfælde ses små blærer med væske. Læger stiller normalt diagnose ved at kigge på de synlige symptomer.

Nogle gange kan fodsvamp brede sig til andre dele af kroppen. For eksempel til tå-negle eller håndfladen, hvis du rører ved dine fødder, mens du har svampeinfektionen.

Risikofaktorer for at få fodsvamp

Der er større risiko for fodsvamp under visse forudsætninger. Fx hvis du går i gummisko, hvis du udøver sport regelmæssigt, hvis du tager fællesbad, hvis du sjældent skifter strømper, hvis du ofte har fugtige fødder/strømper eller hvis du går i sko, der er for små.

Kan du nikke genkendende til en eller flere af disse vaner, og har du samtidig oplevet symptomer, så er der god sandsynlighed for at du har fået fodsvamp. Fodsvamp bør behandles.

Hvordan behandles fodsvamp?

Først og fremmest anbefaler vi, at du opsøger en læge for at få stillet en diagnose. Viser det sig, at du har fodsvamp, så er der gode chancer for, at din læge vil anbefale en creme til lokal brug. Aktive ingredienser som terbinafin, miconazol og clotrimazol er normalt effektive. Derfor kan du for eksempel bruge LamisilBrentan, Finigen eller Canesten til at behandle fodsvamp. De fleste midler fås i håndkøb hos apoteket eller via anden forhandler på nettet. Det er ikke svært at få fat i et effektivt middel mod fodsvamp.

 

Viser det sig, at du har en mere alvorlig svampeinfektion, og lokalbehandling alene ikke er effektiv. I dette tilfælde kan det være, at din læge anbefaler et oralt svampemiddel ved siden af den lokale behandling.

Ifølge en statistik fra 2007 forsvinder mellem 30-40% af alle tilfælde med fodsvamp helt af sig selv, men det er stadig smart at søge behandling for at få styr på problemet hurtigst muligt. På den måde kan du også undgå at smitte andre med fodsvamp.

Forebyggelse af fodsvamp

For at forebygge fodsvamp kan du tage en række forholdsregler. Du kan du gå i sko med passende størrelse, skifte strømper hver dag, gå i bad regelmæssigt, holde fødderne tørre, bruge badesandaler når du er i svømmehal, og undgå at dele håndklæde/strømper med andre.

Viser det sig, at du har en mere alvorlig svampeinfektion, og lokalbehandling alene ikke er effektiv. I det tilfælde kan det være, at din læge anbefaler et oralt svampemiddel ved siden af den lokale behandling.

Ifølge en statistik fra 2007 forsvinder mellem 30-40% af alle tilfælde med fodsvamp helt af sig selv, men det er stadig smart at søge behandling for at få styr på problemet hurtigst muligt. På den måde kan du også undgå at smitte andre med fodsvamp.

Kilder

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907807/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1842845/
https://www.aafp.org/afp/2001/0901/p791.html

Luk menu